Verkoop ‘nieuwe’ woning met btw: voorafgaande melding geschrapt

Verkoopt u bv. als particulier of als ‘gewone’ btw-plichtige (m.a.w. u/uw vennootschap bent/is geen beroepsoprichter) een ‘nieuwe’ woning, dan kunt u ervoor opteren om dat met btw te verkopen (in plaats van met toepassing van registratiebelasting die afhankelijk is van de ligging van de woning).

Verkoop ‘nieuwe’ woning met btw: voorafgaande melding geschrapt

U bent dan een zgn. toevallige btw-plichtige gehouden tot het indienen van een bijzondere btw-aangifte.

Een gebouw is nieuw tot 31.12 van het tweede jaar volgend op het jaar van eerste ingebruikname. Heeft u bv. een woning gekocht en voor het eerst in gebruik genomen sinds augustus 2023, dan blijft die voor de btw nieuw tot 31.12.2025. Zolang die periode niet verstreken is, kunt u dat met btw verkopen. Voordeel is dan dat de btw die u destijds bij aankoop heeft betaald in mindering kunt brengen op de btw die u dan moet aanrekenen zo u opteert om met btw te verkopen. Wat u idealiter verkiest (btw of registratiebelasting) bespreekt u best met uw dossierbeheerder.

Opteert u om te verkopen met btw, dan moest u dat tot voor kort voorafgaandelijk melden aan de Btw-Administratie middels verklaring 104.1. Die verklaring is komen te vervallen sinds 01.01.2024 (KB 17.12.2023, BS 22.12.2023). De keuze om met btw te verkopen, zal dus blijken uit de eerste akte, doorgaans het compromis/onderhandse akte. Daarin moet nl., net zoals voorheen, het btw-kantoor vermeld staan waar u de bijzondere aangifte (btw-aangifte 104.5) zal indienen, alsook het jaar waarin de woning voor het eerst in gebruik genomen werd.